Check the below NCERT MCQ Questions for Class 7 Science Chapter 7 Weather, Climate and Adaptations of Animals to Climate with Answers Pdf free download. MCQ Questions for Class 7 Science with Answers were prepared based on the latest exam pattern. We have Provided Weather, Climate and Adaptations of Animals to Climate Class 7 Science MCQs Questions with Answers to help students understand the concept very well.

You can refer to NCERT Solutions for Class 7 Science Chapter 7 Weather, Climate and Adaptations of Animals to Climate to revise the concepts in the syllabus effectively and improve your chances of securing high marks in your board exams.

Weather, Climate and Adaptations of Animals to Climate Class 7 MCQs Questions with Answers

Choose the correct answer:

Question 1.
Which among the following is generally not predicted in a daily weather report?
(a) Temperature
(b) Pressure
(c) Humidity
(d) Rainfall

Answer

Answer: (b) Pressure


Question 2.
Weather changes
(a) week after week
(b) day after day
(c) within a short period
(d) in any of the above time period

Answer

Answer: (d) in any of the above time period


Question 3.
Rainfall is measured by
(a) rain gauge
(b) water level increase in ponds
(c) water level increase in water table
(d) none of these

Answer

Answer: (a) rain gauge


Question 4.
Given below are some adaptive features of animals:
(i) Layer of fat under the skin
(ii) Long, curved and sharp claws
(iii) Slippery body
(iv) Thick white fur
Which of them are the adaptive features of a polar bear?
(a) (i) only
(b) (i) and (ii) only
(c) (i), (ii) and (iii) only
(d) (i), (ii) and (iv) only

Answer

Answer: (d) (i), (ii) and (iv) only


Question 5.
Which of the following statement is incorrect for penguins?
(a) They huddle together
(b) They cannot swim
(c) They have webbed feet
(d) They have streamlined body

Answer

Answer: (b) They cannot swim


Question 6.
Read the following environmental conditions of tropical rain forests:
(i) Hot and humid climate
(ii) Unequal lengths of day and night
(iii) Abundant rain fall
(iv) Abundant light and moisture
Identify the conditions from the above list that are responsible for the presence of large number of plants and animals in tropical rain forests.
(a) (i) and (ii)
(b) (i) and (iii)
(c) (i), (iii) and (iv)
(d) (ii) and (iv)

Answer

Answer: (c) (i), (iii) and (iv)


Question 7.
The coldest region on earth is the:
(a) polar region
(b) tropical region
(c) temperate region
(d) coastal region

Answer

Answer: (a) polar region


Question 8.
Choose the odd one from the following options:
(a) Thick layer of fat under the skin
(b) White fur
(c) Long grasping tail
(d) Wide and large feet with sharp claws

Answer

Answer: (c) Long grasping tail


Question 9.
Which of the following is not an adaptive feature in polar bear?
(a) White fur
(b) Strong sense of smell
(c) Long curved and sharp claws
(d) Long tail

Answer

Answer: (d) Long tail


Question 10.
Which is the characteristic feature of tropical rainforests?
(a) Hot and humid climate
(b) Enormous number and variety of animals
(c) Competition for food and shelter
(d) All of these

Answer

Answer: (d) All of these


Match the following:

Column A Column B
(i) Polar bear (a) Trunk and tusks
(ii) Penguins (b) Long, large beak
(iii) Birds (c) Long tail
(iv) Red-eyed frog (d) Silver-white mane
(v) Toucan (e) Sticky pads on its feet
(vi) Lion-tailed macaque (f) Long curved and strong claws
(vii) Elephant (g) Migrate to warmer region
(viii) New world monkey (h) Feet have web
Answer

Answer:

Column A Column B
(i) Polar bear (f) Long curved and strong claws
(ii) Penguins (h) Feet have web
(iii) Birds (g) Migrate to warmer region
(iv) Red-eyed frog (e) Sticky pads on its feet
(v) Toucan (b) Long, large beak
(vi) Lion-tailed macaque (d) Silver-white mane
(vii) Elephant (a) Trunk and tusks
(viii) New world monkey (c) Long tail

Fill in the blanks:

1. The maximum temperature of the day occurs generally in the ………………….

Answer

Answer: afternoon


2. In winters the temperature of polar regions can be as low as ………………….

Answer

Answer: 37°C


3. …………………. have white fur. It protects them from predators.

Answer

Answer: Polar bears


4. Like polar bears …………………. are also good swimmers.

Answer

Answer: penguins


5. …………………. must remain warm to survive. They migrate to …………………. regions when winter sets in.

Answer

Answer: Birds,warmer


6. Red-eyed frog lives on ………………….

Answer

Answer: trees


7. …………………. possesses a long, large beak.

Answer

Answer: Toucan


8. Elephant uses its …………………. as a nose.

Answer

Answer: trunk


Choose the true and false statements from the following:

1. Weather can vary over very short periods of time.

Answer

Answer: True


2. In Rajasthan typical desert climate is found.

Answer

Answer: True


3. All the changes in the weather are. driven by the moon.

Answer

Answer: False


4. The polar regions are very cold throughout the year.

Answer

Answer: True


5. A layer of fat under skin is an adaptation against extremely hot climate.

Answer

Answer: False


6. Migration is a mean to escape the harsh, cold conditions.

Answer

Answer: True


7. Tusks of the elephant are the modified teeth.

Answer

Answer: True


8. Lion-tailed macaque feeds mainly on fruits.

Answer

Answer: True


We hope the given NCERT MCQ Questions for Class 7 Science Chapter 7 Weather, Climate and Adaptations of Animals to Climate with Answers Pdf free download will help you. If you have any queries regarding Weather, Climate and Adaptations of Animals to Climate CBSE Class 7 Science MCQs Multiple Choice Questions with Answers, drop a comment below and we will get back to you soon.