Check the below NCERT MCQ Questions for Class 7 Science Chapter 10 Respiration in Organisms with Answers Pdf free download. MCQ Questions for Class 7 Science with Answers were prepared based on the latest exam pattern. We have Provided Respiration in Organisms Class 7 Science MCQs Questions with Answers to help students understand the concept very well.

You can refer to NCERT Solutions for Class 7 Science Chapter 10 Respiration in Organisms to revise the concepts in the syllabus effectively and improve your chances of securing high marks in your board exams.

Respiration in Organisms Class 7 MCQs Questions with Answers

Choose the correct answer:

Question 1.
Sometimes when we do heavy exercise, anaerobic respiration takes place in our muscle cells. What is produced during this process?
(a) alcohol and lactic acid
(b) alcohol and CO2
(c) lactic acid and CO2
(d) lactic acid only

Answer

Answer: (d) lactic acid only


Question 2.
Yeast is used in wine and beer industries because it respires.
(a) aerobically producing oxygen
(b) aerobically producing alcohol
(c) anaerobically producing alcohol
(d) anaerobically producing CO2

Answer

Answer: (c) anaerobically producing alcohol


Question 3.
During the process of exhalation, the ribs move
(a) down and inwards
(b) up and inwards
(c) down and outwards
(d) up and outward

Answer

Answer: (a) down and inwards


Question 4.
Breathing is a process that
(i) provides O2 to the body.
(ii) breaks down food to release energy.
(iii) helps the body to get rid of CO2
(iv) produces water in the cells.
Which of the following gives the correct combination of functions of breathing?
(a) (i) and (ii)
(b) (ii) and (iii)
(c) (i) and (iii)
(d) (ii) and (iv)

Answer

Answer: (c) (i) and (iii)


Question 5.
Which are the gases involved in breathing?
(a) O2 and NO2
(b) O2 and SO2
(c) O2 and O3
(d) O2 and CO2

Answer

Answer: (d) O2 and CO2


Question 6.
Name the organ of the body in which the blood is oxygenated.
(a) Heart
(b) Lungs
(c) Lever
(d) Pancreas

Answer

Answer: (b) Lungs


Question 7.
After heavy exercise, due to the accumulation of which substance we get muscle cramps ?
(a) Malaic acid
(b) Fumaric acid
(c) Lipoic acid
(d) Lactic acid

Answer

Answer: (d) Lactic acid


Question 8.
Yeasts are used in
(a) wine and beer industry
(b) bakery
(c) in both
(d) none of these

Answer

Answer: (a) wine and beer industry


Question 9.
In the following figure of respiratory system organs labelled by 1 and 2 are respectively:
MCQ Questions for Class 7 Science Chapter 10 Respiration in Organisms with Answers 1
(a) Tracheae, Lungs
(b) Lungs, Tracheae
(c) Nasal cavity, Lungs
(d) Lungs, Nasal cavity

Answer

Answer: (a) Tracheae, Lungs


Question 10.
Breathing rate in human beings in normal condition is
(a) 12-15 times in a minute
(b) 15-18 times in a minute
(c) 18-22 times in a minute
(d) 22-25 times in a minute

Answer

Answer: (b) 15-18 times in a minute


Match the following:

Column A Column B
(i) Unicellular organisms (a) Skin
(ii) Plants (b) Spiracles
(iii) Earthworm, Leech (c) Cell membrane
(iv) Insects (d) Lungs, skin
(v) Frog (e) Stomata
(vi) Mammals (f) Gills
(vii) Fish (g) Lungs
Answer

Answer:

Column A Column B
(i) Unicellular organisms (c) Cell membrane
(ii) Plants (e) Stomata
(iii) Earthworm, Leech (a) Skin
(iv) Insects (b) Spiracles
(v) Frog (d) Lungs, skin
(vi) Mammals (g) Lungs
(vii) Fish (f) Gills

Fill in the blanks

1. In higher animals, respiration occurs through ……………….

Answer

Answer: lungs


2. The food has ………………. which is released during ……………….

Answer

Answer: stored energy, respiration


3. Yeasts can survive in the absence of air. They are called ……………….

Answer

Answer: anaerobes


4. The accumulation of ………………. causes muscle cramps.

Answer

Answer: lactic acid


5. The taking in of air rich in oxygen into body is called ……………….

Answer

Answer: inhalation


6. Breathing involves the movement of the ………………. and the ……………….

Answer

Answer: diaphragm, rib-cage


Choose the true and false statements from the following:

1. All living organisms respire to get energy from food.

Answer

Answer: True


2. Cellular respiration takes place in the cells of all organisms.

Answer

Answer: True


3. Muscles can also respire anaerobically.

Answer

Answer: True


4. During heavy exercise the breathing rate declines.

Answer

Answer: False


5. Breathing involves the upward movement of the diaphragm.

Answer

Answer: False


6. The percentage of carbon dioxide is higher in exhaled air in comparison to inhaled air.

Answer

Answer: True


7. Roots take up air from the air spaces present between the soil particles.

Answer

Answer: True


We hope the given NCERT MCQ Questions for Class 7 Science Chapter 10 Respiration in Organisms with Answers Pdf free download will help you. If you have any queries regarding Respiration in Organisms CBSE Class 7 Science MCQs Multiple Choice Questions with Answers, drop a comment below and we will get back to you soon.