MCQ Questions for Class 7 Science Chapter 4 Heat with Answers

Check the below NCERT MCQ Questions for Class 7 Science Chapter 4 Heat with Answers Pdf free download. MCQ Questions for Class 7 Science with Answers were prepared based on the latest exam pattern. We have Provided Heat Class 7 Science MCQs Questions with Answers to help students understand the concept very well. https://ncertmcq.com/mcq-questions-for-class-7-science-with-answers/

You can refer to NCERT Solutions for Class 7 Science Chapter 4 Heat to revise the concepts in the syllabus effectively and improve your chances of securing high marks in your board exams.

Heat Class 7 MCQs Questions with Answers

Choose the correct answer:

Class 7 Science Chapter 4 MCQ Question 1.
Which one of the following is a reliable measure?
(a) Hotness
(b) Coldness
(c) Temperature
(d) None of these

Answer

Answer: (c) Temperature


MCQ Questions For Class 7 Science Chapter 4 Question 2.
Name the device which is used to measure the hotness or coldness of an object.
(a) Picometer
(b) Barometer
(c) Manometer
(d) Thermometer

Answer

Answer: (d) Thermometer


Ncert Class 7 Science Chapter 4 MCQ Question 3.
Which one is filled in the bulb of a thermometer?
(a) Mercury
(b) Lead
(c) Copper
(d) Silver

Answer

Answer: (a) Mercury


Class 7 Science Ch 4 MCQ Question 4.
What is the normal temperature of a healthy person?
(a) 37°C
(b) 37°F
(c) 37 K
(d) None of these

Answer

Answer: (a) 37°C


Heat Class 7 MCQ With Answers Question 5.
Heat always flows
(a) from a colder object to a hotter object
(b) from a hotter object to a colder object
(c) in both the directions
(d) heat never flows from one object to other

Answer

Answer: (b) from a hotter object to a colder object


MCQ Questions For Class 7 Science With Answers Chapter 4 Question 6.
Conduction is the method of transfer of heat in
(a) liquids
(b) solids
(c) gases
(d) vacuum

Answer

Answer: (b) solids


Class 7 Chapter 4 Science MCQ Question 7.
Heat from the sun reaches to us by
(a) radiation
(b) conduction
(c) convection
(d) all of these

Answer

Answer: (a) radiation


Class 7th Science Chapter 4 MCQ Question 8.
A beggar wrapped himself with a few layers of newspaper on a cold winter night. This helped him to keep himself warm because:
(a) friction between the layers of newspaper produces heat.
(b) air trapped between the layers of newspaper is a bad conductor of heat.
(c) newspaper is a conductor of heat.
(d) newspaper is at a higher temperature than the temperature of the surroundiong.

Answer

Answer: (b) air trapped between the layers of newspaper is a bad conductor of heat.


Science Class 7 Chapter 4 MCQ Question 9.
A marble tile would feel cold as compared to a wooden tile on a winter morning, because the marble tile:
(a) is a better conductor of heat than the wooden tile.
(b) is polished while wooden tile is not polished.
(c) reflects more heat than wooden tile.
(d) is a poor conductor of heat than the wooden tile.

Answer

Answer: (a) is a better conductor of heat than the wooden tile.


Ch 4 Science Class 7 MCQ Question 10.
Paheli and Boojho measured their body temperature. Paheli found her’s to be 98.6°F and Boojho recorded 37°C. Which of the following statement is true?
(a) Paheli has a higher body temperature than Boojho.
(b) Paheli has a lower body temperature than Boojho.
(c) Both have normal body temperature.
(d) Both are suffering from fever.

Answer

Answer: (c) Both have normal body temperature.


Match the following:

Column A Column B
(i) Conduction (a) Wood, Plastic, Wool, Air, Water
(ii) Convection (b) Day time
(iii) Radiation (c) Solids
(iv) Conductors (d) Night
(v) Insulators (e) Liquids
(vi) Land breeze (f) Metals
(vii) Sea breeze (g) A device to measure the degree of hotness
(viii) Dark coloured surfaces (h) Poor absorbers of heat
(ix) Light coloured surfaces (i) Good absorbers of heat
(x) Thermometer (j) Requires no medium
Answer

Answer:

Column A Column B
(i) Conduction (c) Solids
(ii) Convection (e) Liquids
(iii) Radiation (j) Requires no medium
(iv) Conductors (f) Metals
(v) Insulators (a) Wood, Plastic, Wool, Air, Water
(vi) Land breeze (d) Night
(vii) Sea breeze (b) Day time
(viii) Dark coloured surfaces (i) Good absorbers of heat
(ix) Light coloured surfaces (h) Poor absorbers of heat
(x) Thermometer (g) A device to measure the degree of hotness

Fill in the blanks:

1. Temperature is the measure of ………………. of an object.

Answer

Answer: hotness


2. The thermometer used to measure human body temperature is called ………………. thermometer.

Answer

Answer: clinical


3. The normal temperature of human body is ………………. °C.

Answer

Answer: 37


4. A ………………. near the bulb of a clinical thermometer prevents mercury level from falling of its own.

Answer

Answer: kink


5. In ………………. generally, the heat is transferred by the process of conduction.

Answer

Answer: solids


6. The water and air are ………………. conductors of heat.

Answer

Answer: poor


7. In coastal areas, cold air flows in the day from sea to land. It is called ……………….

Answer

Answer: sea breeze


8. When we come out in the sun we feel ……………….

Answer

Answer: warm


9. All hot bodies radiate ……………….

Answer

Answer: heat


10. Wool is a ………………. conductor of heat.

Answer

Answer: poor


Choose the true and false statements from the following:

1. Our sense of touch about hotness or coldness is not always reliable.

Answer

Answer: True


2. Normal temperature of human body is 98.6°C.

Answer

Answer: False


3. In all cases heat flows from a hotter object to a colder object.

Answer

Answer: True


4. Water at higher temperature feels more hot.

Answer

Answer: True


5. Marking on clinical thermometer is from 0°C to 100°C.

Answer

Answer: False


6. Shining thread in thermometer is the column of mercury.

Answer

Answer: True


7. The materials which allow heat to pass through them easily are called conductors.

Answer

Answer: True


8. Water and air are good conductors of heat.

Answer

Answer: False


9. Woollen clothes keep us warm during winter.

Answer

Answer: True


10. The maximum and minimum temperature of the day is measured by a laboratory thermometer.

Answer

Answer: False


We hope the given NCERT MCQ Questions for Class 7 Science Chapter 4 Heat with Answers Pdf free download will help you. If you have any queries regarding Heat CBSE Class 7 Science MCQs Multiple Choice Questions with Answers, drop a comment below and we will get back to you soon.